Wat is animatie?

Woorden.org omschrijft de term “Animatie” als volgt:

“Een reeks langzaam veranderende tekeningen of ruimtelijke vormen die lijken te bewegen wanneer ze als filmbeelden en dus na elkaar gepresenteerd worden.”

Deze term omschrijft voornamelijk ouderwetse animatievormen, de oudste animaties werden namelijk met papier en inkt gemaakt. Tegenwoordig gaat bijna alles op de computer, maar het basisprincipe blijft hetzelfde. Ik zal de meest bekende animatiestijlen even kort omschrijven:

  • Rotoscoping

Voorbeelden: Lord of the Rings 1978, Heavy Metal, Secret of NIMH, “A-ha: Take on Me”

Rotoscoping is een ouderwetse animatietechniek waarbij een zogenaamde “Rotoscope” in wordt gezet. Een apparaat die je met de hand ronddraait zodat de serie afbeeldingen roteert en het lijkt alsof de tekening aan het bewegen is.

  • Stop-motion

Voorbeelden: Chicken Run, Pieter Post, Bob de Bouwer, Coraline

Een Stop-motion animatie bestaat uit veel verschillende foto’s die achter elkaar worden afgespeeld. De stop-motion animatiestijl bestaat voornamelijk uit foto’s van klei, papier en schaalmodellen. Alle animatievormen zijn in principe een vorm van stop-motion.

  • Traditionele animatie

Voorbeelden: Sneeuwwitje, Peter Pan, De Kleine Zeemeermin

Traditionele “Disney stijl” animatie is erg arbeidsintensief, want iedere frame moet met de hand los worden geschetst, ingekleurd en uitgetekend en alle tekeningen moeten op elkaar aansluiten. Het heeft een unieke kunstzinnige stijl die geen enkele andere animatiesoort heeft.

  • 2D computeranimatie

Voorbeelden: My Little Pony, Bob’s Burgers, Family Guy, The Simpsons

De meest populaire stijl voor veel animatieseries op TV. Hierbij wordt vaak een animatieprogramma zoals Animate CC, After Effects of Toonboom Harmony gebruikt. Met behulp van de computer worden de meest voorkomende posities van de karakters makkelijk gerecycled zodat het op lange termijn een hoop tijd kan besparen.

  • 3D computeranimatie

Voorbeelden: Frozen, Shrek, Toy Story

3D animatie wordt meestal gebruikt voor feature films zoals die van Dreamworks, Pixar en Disney. Het is de meest ingewikkelde animatiestijl om te maken maar het heeft eindeloos veel mogelijkheden, ziet er realistisch uit en kan goed geïntegreerd worden met live opnames.

Heb je een vraag of opmerking voor me? Stuur me een reactie en ik kom er zo snel mogelijk op terug! In mijn volgende blogpost ga ik het hebben over wat een animator precies doet.

Vrolijke groet,

Hans Hartholt – HaHa Producties

Leave a Reply

Your email address will not be published.