GIF animaties

Zoals je ziet maak ik veel branded GIFjes voor bedrijven en organisaties. Hoe ik dat doe? Dat leg ik in deze blogpost uit.

Wat is een GIF afbeelding?

GIF afbeeldingen (ook wel GIFs genoemd) zijn korte herhalende afbeeldingen van 2-5 seconden. Technisch gezien zijn dit bewegende afbeeldingen met de .gif extension. Ze kunnen zowel stilstaand als bewegend zijn maar in deze blogpost ga ik het alleen hebben over geanimeerde GIF afbeeldingen.

 
raketrijden.gif
 

Waarom GIFs?

 • GIFs zijn opvallend

 • GIFs zijn visueel. Het verhaal is in één oogopslag helder

 • GIFs zijn kort en trekken veel aandacht

 • GIFs zijn vaak humoristisch

 • GIFs bieden een originele manier om meer zichtbaarheid te creeëren op social media zoals Facebook, Twitter of Instagram

 • GIFs zijn ook bruikbaar op websites of in Powerpoint presentaties en ze kunnen makkelijk als bijlage in de e-mail meegestuurd worden.

 
gameboygif.gif
 

Hoe maak je een GIF?

Je hebt de volgende dingen nodig:

 • Een goed idee voor een bewegend plaatje

 • Een tekenprogramma zoals Adobe Illustrator of Photoshop

 • Een animatieprogramma zoals After Effects of Animate CC

Vaak verzamel ik eerst wat inspiratiemateriaal erbij om op ideeën te komen, dan maak ik wat vlotte potloodschetsen op papier en daarna teken ik de animatie uit in mijn eigen stijltje.

De meeste van mijn GIF animaties gebruiken een resolutie van 600x600, dit is optimaal om ervoor te zorgen dat de bestandsgrootte klein blijft maar het nog wel genoeg detail heeft zodat het niet te korrelig wordt.

Framerates probeer ik altijd laag te houden, 12 frames per seconde werkt goed maar dat laat ik meestal afhangen van de bewegingen.

 
roboto.gif
 

Exporteren en uploaden

GIFs werken standaard op Facebook en Twitter. Als je een GIF op Instagram of Linkedin wil zetten, moet je het eerst exporteren als een .mp4 bestand (Technisch gezien is het dan geen GIF meer maar een videobestand).

Tips voor GIFs

 • Als je een GIF inzet op Facebook, Twitter of Linkedin, gebruik dan wel slimme hashtags! Dan wordt je nog eerder door iedereen gezien.

 • Maak de inhoud van de GIF animaties niet te ingewikkeld, in een paar seconden heb je niet veel tijd en de animatie moet ook niet te druk worden

 • Probeer foto’s te vermijden. Vaak hebben foto’s teveel verschillende kleuren en dat maakt de bestandsgrootte zwaarder.

Nog vragen of opmerkingen? Laat het me weten in de comments!

Qizini GIF animaties

In 2017 heb ik voor QiZiNi The Friendly Food Company een vrolijke serie GIF animaties vormgegeven. In deze blogpost laat ik de hele verzameling zien en geef ik een kijkje in het achterliggende productieproces.

We hadden het idee om een serie vrolijke GIFs te maken in de stijl van Denny's blog. Denny's gebruikt altijd veel grappige plaatjes en woordgrapjes in hun social media content, zo laten ze zichzelf op een spontane en niet al te serieuze manier zien.

Dit waren de eerste 3 GIFs die ik heb vormgegeven voor Qizini. De eerste afbeelding was een leuke woordgrap (pulled chicken), maar zag er een beetje uit als dierenmishandeling en de animatiestijl nam erg veel tijd in beslag. De tweede Gif had ook een goed achterliggend idee alleen de uitvoering zag er te lelijk uit. Pas bij de derde gif hadden we er een goeg gevoel over. Het betreft dezelfde woordgrap als de eerste (pulled chicken) maar dan uitgevoerd op een wat meer eenvoudige doeltreffende manier. De afbeelding van de kip in het karretje is ingezet op de Facebook pagina van Qizini.

Daarna hebben we de rest van de animaties vormgegeven, zie hierboven. Het waren allemaal kleine projecten die ik over een periode van een jaar of 2 heb vormgegeven. Ik ben nog steeds bezig met nieuwe GIFs voor Qizini.

Scherven - karakter animatie

Tijd voor een update :)

Mijn handgetekende animatie "Scherven" begint vorm te krijgen. In deze blogpost deel ik mijn voortgang en laat ik zien hoe het er op het moment van schrijven uit ziet. De animatie vertelt het verhaal van een jongen die wordt gepest op school. In de animatie zie je hoe hij iedere keer dat hij in de spiegel kijkt zijn zelfbeeld steeds negatiever wordt.

WORK IN PROGRESS

Deze twee shots zijn bijna af. Er moet alleen nog nabewerking plaatsvinden en wat finishing touches. Waarschijnlijk maak ik nog wat extra inbetweens en pas ik in de nabewerking wat effecten toe. Bijvoorbeeld: reflectie in de spiegel, Camera beweging(en) en wat kleurcorrectie.

scene3.gif

Bovenstaande animatie is 10 frames per seconden. Deze framerate gebruik ik nu als richtlijn voor de rest van de animatie. Als ik voor meer frames kies, ziet de film er wel soepeler uit maar dan wordt de hoeveelheid werk ook exponentieel meer.

scene4.gif

Gaandeweg is mijn art style een klein beetje veranderd. Ik heb in het bovenstaande shot de line-art weggelaten. Ik denk dat ik de rest van de animatie ook in deze stijl ga uitvoeren, zonder lijnen maar dan wel met iets minder ruwe randjes. Ik hou van het handgetekende effect, het ziet er wat natuurlijker uit.

scene5.gif
 Niets is zo lastig als een fiets-animatie. Ik ga in post de fiets nog iets meer naar links en rechts bewegen. De achtergrond gaat in 3D voorbij schuiven, er komen huizen, bomen, auto's, struiken, brievenbussen en hekjes voorbij.

Niets is zo lastig als een fiets-animatie. Ik ga in post de fiets nog iets meer naar links en rechts bewegen. De achtergrond gaat in 3D voorbij schuiven, er komen huizen, bomen, auto's, struiken, brievenbussen en hekjes voorbij.

 De eerste schooldag. Een nerveuze introductie. Ik heb geprobeerd nadruk te leggen op zijn verlegenheid.

De eerste schooldag. Een nerveuze introductie. Ik heb geprobeerd nadruk te leggen op zijn verlegenheid.

 Dat moment waarop je oogcontact met iemand maakt die in zijn neus peutert...

Dat moment waarop je oogcontact met iemand maakt die in zijn neus peutert...

 Lunch, zoeken naar een zitplekje

Lunch, zoeken naar een zitplekje

scene11.gif
 .. toch maar ergens anders zitten

.. toch maar ergens anders zitten

Vragen of opmerkingen? Vraag maar raak in de comments.

Wil je meer van mijn werk zien, hou mijn blog in de gaten.

Welkom!

In dit blog geef ik een kijkje achter de schermen in mijn animatiekeuken, waar ik allerlei smakelijke animaties bereid. Ik laat zien waar ik mee bezig ben, hoe ik aan het werk ga en af en toe schrijf ik gewoon over dingen die ik interessant of leuk vind.

Veel kijkplezier!

 

Een gemiddelde dag op het werk bij HaHa Producties