Het Youtube woordenboek

Youtube is een erg leuk platform om te gebruiken. Maar voor beginnende Youtubers kan het soms een hele uitdaging zijn om al die vreemde nieuwe termen uit elkaar te houden.

Hieronder zet ik een aantal begrippen op een rijtje die handig zijn om te weten voor iedereen die serieus met Youtube bezig wil gaan. Ik beschouw het een beetje als mijn eigen Youtube-woordenboek.

 

 Helaas opa, deze tips gaan je niet helpen met je videorecorder...

Helaas opa, deze tips gaan je niet helpen met je videorecorder...


Abonneren: Als je je abonneert op een Youtube kanaal, krijg je in je feed video's te zien van dit kanaal. Je kan ook meldingen instellen zodra er een nieuwe video geupload wordt, daarvoor klik je op het belletje.

Ad Revenue: Inkomsten door advertenties.

Ads: Afkorting van advertisements/advertenties.

Afspeellijst/Playlist: Het mogelijk om je eigen afspeellijst te creeëren en zelf deze lijst een naam te geven. Zo kan je snel video's bij elkaar verzamelen en ze makkelijk weer terugvinden.

Analytics: Analytics geven je inzicht in de statistieken van je video's. Hier kan je zien hoe lang mensen kijken en of ze man of vrouw zijn, waar ze vandaan komen, wat hun leeftijd is, of ze op de PC kijken of op de smartphone, welke zoektermen ze hebben gebruikt enzovoort.

Belletje: Als je op het belletje klikt van een kanaal waar je op geabonneerd bent, dan krijg je een melding zodra er een nieuwe video wordt geupload.

Bibliotheek/Library: Ieder youtube kanaal beschikt over een bibliotheek. Daarin vind je al je Youtube activiteiten terug zoals gelikete video's, afspeellijsten en je uploads.

Call To Action: Een oproep aan het einde van de video om de kijker aan te moedigen een actie te ondernemen (Bijvoorbeeld: geef een like of reactie, bezoek onze website, of abonneer je op dit kanaal).

Clickbait: Sommige video's zijn speciaal gemaakt met als enige doel om mensen te lokken. De video's zelf hebben vaak weinig inhoud en heten daarom Clickbait. Je herkent deze video aan bijvoorbeeld: controversiële onderwerpen, seksuele inhoud of de suggestie daarvan, politiek incorrecte onderwerpen of geweld.

Comments: Reacties op een video. Het is bij Youtube ook mogelijk om reacties te geven op reacties.

Content: De inhoud, in dit geval video's die worden geplaatst op Youtube.

Creator studio: Als je op je kanaal klikt (rechtsbovenin) kan je naar Creator studio gaan. Dat is het platform waarin je je Youtube kanaal kan onderhouden en configureren. Hier kan je ook terecht voor Analytics of als je wilt gaan live streamen.

Embedden: Het insluiten van een video op je website of op social media. Zo hoeven mensen niet eerst helemaal naar Youtube te gaan om je video te zien.

Favorieten/favorites: Als je een video wil bewaren, kan je het opslaan in je favorieten. Youtube maakt een speciale afspeellijst voor je aan genaamd favorieten.

Feed: Een feed is een informatiestroom. Als je naar de homepagina van Youtube gaat zie je aanbevelingen van video's waarvan Youtube denkt dat ze interessant zouden kunnen zijn voor jou. Dat wordt dus de "feed" genoemd. De Youtube feed ziet eruit als een lange lijst van kanalen waarin je oneindig naar beneden kan scrollen.

Kanaal/Channel: Kanalen op youtube zijn in feite gebruikersaccounts.

Like/Vind ik Leuk: Als je bij een video op het duimpje omhoog klikt, geef je de video een like. Video's met veel likes worden over het algemeen goed beoordeeld door de community en verschijnen hoger in de zoekresultaten. Als je de video niet leuk vind, geef je het een duimpje omlaag. In dat geval spreek je van een dislike.

Live stream: Zie streamen.

Playlist: Een afspeellijst met daarin meerdere Youtube video's. Als je Autoplay aan hebt staan spelen deze video's zich automatisch achter elkaar af.

Stream/Streamen: Als een video live wordt uitgezonden noem je dat een stream. "Streamen" is dus het maken van een live uitzending op Youtube.

Thumbnails: De voorbeeld-afbeelding die je ziet als je op een video klikt.

Trending: Als een bepaalde video op Youtube aan het trenden is, wordt het steeds populairder. Op de homepagina van Youtube kan je trending video's bekijken.

Uploads/Uploading: Als je een video op youtube zet, noem je dit "uploaden". Uploaden is het tegenovergestelde van downloaden.

Views: De hoeveelheid keren dat je video door gebruikers is bekeken.

Viral: Als een video een hit is die de hele wereld over gaat, dan is de video in andere woorden "Viral" gegaan. De video verspreid zich in dat geval als een virus over het internet doordat mensen het zo vaak bekijken en delen. Voorbeelden van Viral video's zijn o.a. Keyboard cat en de Harlem Shake. Beiden hebben inmiddels boven de 50 miljoen views gekregen.

Vlog: Een vlog is een ander woord voor een video-log. In andere woorden, een dagboek in video vorm.


Heb je nog suggesties voor aanvullingen op dit overzicht? Laat het me weten in de comments en ik zal meer uitleg geven.

Klik hier voor uitleg over hoe je begint met het opzetten van een eigen Youtube kanaal.

Stichting Stop Pesten Nu! - Deel 1

Voor Stichting Stop Pesten Nu! ben ik bezig met een animatie over het dagelijks leven van een jongen die gepest wordt. In de video zie je hoe zijn geestelijke gezondheid er langzaam maar zeker op achteruit gaat en dat het ieder aspect van zijn leven beïnvloed.

Hieronder alvast een aantal screenshot van mijn project (work in progress!)

 Concept art - de jongen

Concept art - de jongen

 De slaapkamer - ochtend

De slaapkamer - ochtend

 De slaapkamer - 's nachts

De slaapkamer - 's nachts

Iedere ochtend loopt de jongen langs de spiegel in de hal en ziet hij zijn reflectie. Ik laat iedere ochtend zien hoe hij steeds meer gaat twijfelen over zijn uiterlijk

 De hal.

De hal.

Voeg mij toe op social media en houd mijn blog in de gaten als je nog meer van mijn werk wilt zien!